شورایعالی بیمه در اجرای ماده ۱۷ قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری، در جلسه مورخ ۰۳/۱۱/۱۳۹۱ «شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی حرفهای کارفرما در قبال کارکنان» را مشتمل بر ۲۷ ماده و ۴ تبصره به شرح ذیل تصویب نمود:
فصل اول- کلیات
ماده ۱- اساس بیمهنامه: این بیمهنامه بر اساس قانون بیمه مصوب اردیبهشت ماه، سال ۱۳۱۶ و سایر قوانین و مقررات مرتبط و پیشنهاد کتبی بیمهگزار (که جزء لاینفک این بیمهنامه میباشد) تنظیم گردیده و مورد توافق طرفین میباشد. آن قسمت از پیشنهاد بیمهگزار که مورد قبول بیمهگر نبوده و همزمان با صدور بیمهنامه یا قبل از آن کتباً به بیمهگزار اعلام گردیده است، جزء تعهدات بیمهگر محسوب نمیشود.
ماده ۲- تعاریف و اصطلاحات:اصطلاحات زیر در این شرایط عمومی با تعریف مقابل آن به کار رفته است:
بیمهگر: مؤسسه بیمهای است که دارای پروانه فعالیت از بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده و مجاز به انجام عملیات بیمه در این رشته است.
حق بیمه: وجهی که بیمهگزار در برابر اخذ پوشش و تعهد بیمهگر برای جبران خسارت ناشی از وقوع یا بروز حادثه تحت پوشش بیمهنامه میپردازد.
بیمهگزار: هر شخص حقیقی یا حقوقی که قرارداد بیمه را با بیمهگر منعقد میکند و متعهد به پرداخت حق بیمه میباشد.
کارکنان: افرادی که در ازای انجام کار موضوع بیمه از بیمهگزار حقالعمل اعم از حقوق و مزد، سهم سود و یا سایر مزایا دریافت مینمایند و یا مشخصات آنها در شرایط خصوصی بیمهنامه درج شده است.
تبصره- در صورتیکه بیمهگزار شخص حقوقی باشد، اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت نیز میتوانند جزء کارکنان تحت پوشش بیمه نامه باشند.
زیاندیده/گان: کارکنانی که در اثر وقوع حادثه دچار صدمه جسمی، نقصعضو (کلی یا جزئی) و یا فوت گردیدهاند.
کار موضوع بیمه: هر نوع وظیفه شغلی که بر حسب ارجاع کارفرما، کارکنان موظف به انجام آن هستند.
حادثه موضوع بیمه: رویدادی است که حین و به مناسبت انجام کار موضوع بیمه و در مدت اعتبار بیمهنامه اتفاق افتد و منجر به صدمه جسمی، نقصعضو، ازکارافتادگی یا فوت کارکنان گردد و بیمهگزار مسئول جبران خسارت یا پرداخت غرامت ناشی از آن شناخته شود.
تبصره- کلیه حوادثی که در جریان امور روزمره و جاری و در محل استراحت و غذاخوری و نظافت و امثال آن در محدوده مکانی موضوع بیمه برای کارکنان اتفاق میافتد، حادثه موضوع بیمه تلقی میگردد.
محدوده مکانی موضوع بیمه: محدوده ای است که کارکنان حسب درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار میکنند و و از طریق درج نشانی یا تعیین حدود آن در شرایط خصوصی بیمهنامه مشخص میگردد.
نقص عضو: قطع، تغییر شکل و یا از دست دادن توانایی انجام کار عضوی از اعضای بدن که ناشی از حادثه موضوع بیمه بوده و وضعیت دائم و قطعی داشته باشد.
غرامت فوت و نقص عضو: وجهی است که بیمهگر متعهد میگردد در صورت بروز صدمات جسمی یا فوت کارکنان ناشی از وقوع حادثه مشمول بیمه طبق شرایط این بیمهنامه به زیاندیده یا ذینفع بپردازد.
موضوع بیمه: عبارت است از مسئولیت مدنی حرفهای بیمهگزار در قبال پرداخت هزینههای پزشکی و غرامت صدمه جسمی، نقصعضو و فوت کارکنان بیمهگزار ناشی از حادثه موضوع بیمه.
ماده ۳- مدت بیمهنامه: شروع و انقضای مدت بیمهنامه به ترتیبی خواهد بود که در شرایط خصوصی بیمهنامه مشخص میگردد.
فصل دوم- وظایف و تعهدات بیمهگزار
ماده ۴- بیمهگزار مکلف است با رعایت دقت و صداقت در پاسخ به پرسشهای بیمهگر همه اطلاعات راجع به موضوع بیمه را در اختیار وی قرار دهد. اگر بیمهگزار در پاسخ به پرسشهای بیمهگر به عمد از اظهار مطلبی خودداری نماید و یا به عمد بر خلاف واقع اظهاری بنماید بیمهنامه باطل خواهد بود ولو مطلبی که کتمان شده یا بر خلاف واقع اظهار شده است هیچگونه تأثیری در وقوع حادثه نداشته باشد. به علاوه نه فقط وجوه پرداختی بیمهگزار به وی مسترد نخواهد شد بلکه بیمهگر میتواند اقساط حقبیمه را که تا آن تاریخ عقب افتاده است نیز از بیمهگزار مطالبه نماید.
ماده ۵- هرگاه در طول مدت بیمه تغییراتی در کیفیت و وضعیت کار موضوع بیمه بوجود آید که موجب تشدید خطر شود و یا تغییری در محدوده مکانی موضوع بیمه و یا کارکنان به وجود آید ولو آنکه منجر به تشدید خطر نشود بیمهگزار موظف است بلافاصله موضوع را به اطلاع بیمهگر برساند. اگر تشدید خطر یا تغییر وضعیت موضوع بیمه در نتیجه عمل بیمهگزار نباشد مشارالیه باید مراتب را ظرف ۱۰ روز از تاریخ اطلاع خود رسماً به بیمه گر اعلام کند. در صورت تشدید خطر قبل از وقوع خسارت، بیمهگر میتواند حق بیمه اضافی را متناسب با خطر برای مدت باقیمانده مطالبه و در صورت عدم پرداخت آن توسط بیمهگزار بیمهنامه را فسخ نماید. هرگاه بعد از وقوع حادثه معلوم شود که خسارت ناشی از تشدید خطر بوده است بیمهگر میتواند خسارت را به نسبت حقبیمه تعیینشده به حقبیمه متناسب با خطر مشدد، پرداخت نماید.
ماده ۶- بیمهگزار موظف است حسب مورد مقررات مصوب شورای عالی حفاظت فنی را رعایت نماید و اقدامات لازم و متعارف را برای جلوگیری از وقوع حوادث و توسعه خسارت به عمل آورد.
ماده ۷- بیمهگزار موظف است از تاریخ اطلاع خود از وقوع هرگونه حادثه موضوع این بیمهنامه و همچنین دریافت هر نوع ادعا و یا مطالبه کارکنان علیه خود که به این بیمهنامه مربوط میشود (اعم از کتبی یا شفاهی) اقدامات زیر را انجام دهد:
حداکثر ظرف پنج روز کاری به یکی از شعب بیمهگر مراجعه و با تکمیل فرم اعلام خسارت، وقوع حادثه و یا ادعای مطروحه را اعلام نماید و یا مراتب را ظرف مدت مذکور از طریق پست سفارشی به اطلاع بیمهگر برساند.
خواسته یا موضوع دعوا، نام و نشانی خواهان و یا اقامهکننده دعوا و عنوانی که به موجب آن مطالبه خسارت و یا اقامه دعوا شده است، مشخصات زیاندیده، نام و نشانی شهود احتمالی، مبلغ مورد ادعا و هرگونه اطلاعات، مشخصات و نکات دیگر مربوط به موضوع را که بر آن وقوف دارد و هر نوع اسناد و مدارکی را که در این باره در اختیار دارد به بیمهگر تسلیم و بیمهگر را در تحقیقات و رسیدگی و دفاع کمک نماید.
برای بازدید از محل حادثه و انجام امور کارشناسی همکاری لازم را با بیمهگر به عمل آورد.
ماده ۸- بیمه گر قائم مقام بیمهگزار با حق واگزاری به غیر، در دعاوی مربوط به این بیمه نامه محسوب میشود که بتواند پروندههای مربوط را در مراجع قضایی تا میزان تعهد این بیمهنامه تعقیب نماید. بیمهگزار در طول مدت جریان دعوی نباید اقدامی به عمل آورد که به حقوق بیمهگر در تعقیب دعوی لطمه وارد آورد ولی نسبت به مازاد تعهدات این بیمهنامه بیمهگزار حق هر گونه اقدامی خواهد داشت.
ماده ۹- چنانچه بیمهگزار به تشخیص مراجع ذیصلاح سهواً وظایف مندرج در این بیمهنامه را انجام ندهد و باعث افزایش تعهد بیمهگر و یا مانع تشخیص علت یا ماهیت حادثه شود بیمهگر میتواند به نسبت تأثیر قصور بیمهگزار از میزان خسارت قابل پرداخت بکاهد. حکم این ماده نافی حقوق زیاندیده نخواهد بود.
ماده ۱۰- بیمهگزار موظف است تعداد واقعی کارکنان را به بیمهگر اعلام نماید. چنانچه بعد از وقوع حادثه معلوم گردد که آخرین تعداد اظهارشده کارکنان کمتر از تعداد واقعی است تعهدات بیمهگر به نسبت تعداد اظهارشده به تعداد واقعی کاهش مییابد. در اینصورت پرداخت مابه التفاوت خسارت برعهده بیمهگزار خواهد بود.
ماده ۱۱- بیمهنامه با تقاضای بیمهگزار و قبول بیمهگر صادر میشود ولی شروع پوشش بیمه ای و اجرای تعهدات بیمهگر منوط به پرداخت حقبیمه به ترتیبی است که در بیمهنامه پیشبینی شده است. چنانچه پرداخت حقبیمه به صورت قسطی باشد و بیمهگزار هر یک از اقساط موعدرسیده را به هر دلیل پرداخت نکند بیمهگر میتواند بیمهنامه را با رعایت ماده ۲۳ این آییننامه فسخ نماید. چنانچه بیمهگر بیمهنامه را فسخ نکرده باشد در صورت وقوع حادثه، خسارت به نسبت حقبیمه پرداختشده به حقبیمهای که تا زمان وقوع حادثه باید پرداخت میشد پرداخت خواهد شد مگر آنکه در شرایط خصوصی بیمهنامه ضوابط دیگری درج شده باشد.
ماده ۱۲- نشانی و اقامتگاه قانونی بیمهگزار همان است که در پیشنهاد بیمه و متن این بیمهنامه درج گردیده است. بیمهگزار موظف است تغییر نشانی و اقامتگاه قانونی خود را به صورت کتبی به اطلاع بیمهگر برساند. در غیر این صورت نشانی و اقامتگاه قبلی بیمهگزار معتبر شناخته میشود.
ماده ۱۳- هرگاه مفاد بیمهنامه و اوراق الحاقی با موافقتهایی که بین طرفین به عمل آمده است مطابقت نداشته باشد بیمهگزار موظف است ظرف ۱۵ روز از تاریخ دریافت بیمهنامه یا الحاقیه بطور کتبی تقاضای اصلاح نماید وگرنه اوراق مذکور قطعی تلقی خواهد شد.
فصل سوم- وظایف و تعهدات بیمهگر
ماده ۱۴- پوششهای اصلی:موارد زیر با صدور بیمهنامه در تعهد بیمهگر خواهد بود:
غرامت فوت، صدمه جسمی و نقص عضو دائم اعم از کلی و جزئی برای هر نفر در هر حادثه موضوع بیمه حداکثر به میزان مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه.
هزینههای پزشکی برای هر نفر در هر حادثه موضوع بیمه پس از تایید پزشک معتمد و حداکثر به میزان مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه.
تبصره- غرامت فوت، صدمه جسمی یا نقص عضو با توافق بیمهگر و بیمهگزار یا بر مبنای درصد مسئولیت بیمهگزار در مراجع قضائی تعیین میشود و اعمال آن بر روی معادل ریالی ارزانترین دیه رایج روز محاسبه میشود. در هر صورت حداکثر مبلغ قابل پرداخت در هر حادثه موضوع بیمه برای هر نفر از مبلغ مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه بیشتر نخواهد بود.
ماده ۱۵- پوششهای اضافی:پوشش های اضافی با درخواست بیمهگزار و موافقت بیمه گر با اخذ حق بیمه اضافی بر اساس شرایط اختصاصی بیمهنامه میتواند تحت پوشش قرار گیرد.
ماده ۱۶- درمواردی که پرداخت خسارت به صورت توافقی انجام نشده و موکول به ارائه رأی دادگاه شده است، حسب مورد زیاندیده یا ذینفع یا قائم مقام قانونی آنها مکلفند ظرف پانزده روز از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا ظرف پانزده روز پس از قطعی شدن رأی ابلاغی با مدارک لازم برای دریافت خسارت به بیمهگر مراجعه و درخواست خود را تسلیم نمایند. بیمهگر مکلف است به محض وصول درخواست، آن را ثبت و ضمن تحویل رسیدی به متقاضی مشتمل بر نام متقاضی، تاریخ تسلیم و شماره ثبت، نقصان یا کامل بودن مدارک را درحضور متقاضی بررسی کند. چنانچه مدارک در زمان تقاضا کامل باشد بیمهگر موظف است حداکثر ظرف سی (۳۰) روز از تاریخ تقاضا، خسارت متعلقه را پرداخت نماید و چنانچه مدارک تسلیمی ناقص باشد، مراتب را حضوراً و به صورت کتبی به متقاضی اعلام تا نسبت به رفع نقص حداکثر ظرف یک هفته اقدام کند.
تبصره- عدم مراجعه اشخاص مذکور ظرف مهلت مقرر ویا تاخیر در تکمیل مدارک موجب افزایش تعهدات بیمهگر نخواهد بود.
ماده ۱۷- بیمهگر خسارت موضوع این بیمهنامه را با اطلاع بیمهگزار به زیاندیده یا ذینفع بیمهنامه پرداخت خواهد کرد و به محض پرداخت خسارت، در مقابل بیمهگزار و شخص یا اشخاص زیاندیده بری الذمه میگردد. سایر هزینههای تحت پوشش، حسب مورد به بیمهگزار یا زیاندیده پرداخت خواهد شد. چنانچه پس از تکمیل مدارک لازم، بیمهگر در پرداخت خسارت تأخیر کند افزایش خسارت ناشی از افزایش احتمالی مبلغ دیه بر عهده بیمهگر خواهد بود.
ماده ۱۸- در صورتی که مسئولیت بیمهگزار همزمان تحت پوشش سایر بیمهگران باشد بیمهگر موظف است بر مبنای این بیمهنامه تعهدات خود را ایفا نماید و سپس میتواند برای بازیافت سهم سایر بیمهگران به آنها مراجعه نماید.
ماده ۱۹- در مواردی که مسئولیت بیمهگزار با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده از نظر بیمهگر محرز باشد میتواند قبل از صدور رأی مراجع قانونی ذیصلاح، در صورت توافق با بیمهگزار و اخذ رضایت از مدعی یا مدعیان، خسارت و یا غرامت مربوط را پرداخت کند. در این صورت بیمهگر در برابر هر گونه ادعای بعدی تعهدی نخواهد داشت.
ماده ۲۰- در صورت صدور رای قطعی مبنی بر مسئولیت کارفرما، مؤسسه بیمه مکلف به پرداخت خسارت تا سقف تعهدات بیمهنامه بر اساس مفاد رای صادره خواهد بود.
فصل چهارم- خسارتهای خارج از تعهد بیمهگر
ماده ۲۱- خسارتهای خارج از تعهد بیمهگر: خسارتهای زیرتحت پوشش این بیمهنامه نیست مگر آنکه در بیمهنامه یا الحاقیه آن به نحو دیگری توافق شده باشد:
کلیه امراضی که شخص در اثر فعالیت عادی و به مرور زمان به آن دچار گردیده باشد مگردر مواردی که بنا به رای مراجع ذیصلاح بیمهگزار مسئول شناخته شده باشد.
خسارتهای ناشی از حوادث وسایل نقلیه موتوری.
خسارتهای مستقیم و یا غیر مستقیم ناشی از تشعشعات رادیواکتیو.
حوادث ناشی از جنگ، اعتصاب، شورش، اغتشاش، بلوا و تعطیلی کار.
ماده ۲۲- خسارت های غیرقابل جبران: در موارد زیر جبران خسارت در تعهد بیمهگر نخواهد بود:
خسارتهای ناشی از عمد و تقلب بیمهگزار و کارکنان وی در ایجاد حادثه موضوع بیمه با تشخیص مراجع ذیصلاح در طول مدت اعتبار بیمهنامه.
حوادث ناشی از درگیری و نزاع.
حوادث ناشی از مصرف مسکرات، موادمخدر یا روانگردان توسط کارکنان.
محکومیت به جزای نقدی به نفع دولت و مجازات های قابل خرید.
غرامت و خسارت وارده به کارکنانی که سن آنها کمتر از پانزده سال تمام باشد.
غرامت و خسارت وارد به اتباع خارجی فاقد مجوز معتبر کار از مراجع ذیصلاح.
خسارتهای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از انفجار هسته ای.
کلیه حوادثی که طبق نظر مراجع ذیصلاح بیمهگزار مسئول آن شناخته نمی شود.
فصل پنجم- سایر موارد
ماده ۲۳- نحوه فسخ بیمهنامه: در موارد زیر هر یک از طرفین بیمهنامه میتواند با اخطار کتبی ۲۰ روزه بیمهنامه را فسخ نماید:
موارد فسخ از سوی بیمهگر:
- عدم پرداخت حقبیمه در سررسیدهای مندرج در اعلامیههای بدهکار صادره.
- تشدید خطر و عدم موافقت بیمهگزار به پرداخت حقبیمه اضافی مربوط.
- فوت بیمهگزار و عدم انجام وظایف بیمهگزار توسط ورثه یا منتقلالیه.
موارد فسخ از سوی بیمهگزار:
- درصورتی که خطر، برطرف شده یا کاهش یابد و بیمهگر به تخفیف حقبیمه راضی نشود.
- متوقف شدن فعالیت بیمهگر به هر دلیل.
- عدم تمایل بیمهگزار به ادامه پوشش.
ماده ۲۴- در صورت فسخ از طرف بیمهگر، باید حق بیمه مدتی که باقی مانده است به صورت روزشمار محاسبه و به بیمهگزار برگشت داده شود. در صورت فسخ بیمهنامه از طرف بیمهگزار حق بیمه مدت بیمه بر اساس تعرفه کوتاه مدت به شرح ذیل محاسبه و بقیه آن مسترد خواهد شد:
مدت اعتبار |
حق بیمه بر مبنای حق بیمه یکساله |
تا ۵ روز |
۵ درصد حق بیمه سالانه |
از ۶ روز تا ۱۵ روز |
۱۰ درصد حق بیمه سالانه |
از ۱۶ روز تا ۳۰ روز |
۲۰ درصد حق بیمه سالانه |
از ۳۱ روز تا ۶۰ روز
|
۳۰ درصد حق بیمه سالانه
|
از ۶۱ روز تا ۹۰ روز
|
۴۰ درصد حق بیمه سالانه
|
از ۹۱ روز تا ۱۲۰ روز | ۵۰ درصد حق بیمه سالانه |
از ۱۲۱ روز تا ۱۵۰ روز | ۶۰ درصد حق بیمه سالانه |
از ۱۵۱ روز تا ۱۸۰ روز | ۷۰ درصد حق بیمه سالانه |
از ۱۸۱ روز تا ۲۷۰ روز | ۸۵ درصد حق بیمه سالانه |
از ۲۷۰ روز به بالا | ۱۰۰ درصد حق بیمه سالانه |
ماده ۲۵- مرور زمان: تعهدات بیمهگر منحصر به مسئولیت بیمهگزار برای حوادثی است که در مدت اعتبار بیمهنامه رخ دهد و ادعای خسارت حداکثر ظرف دو سال پس از انقضای بیمهنامه به بیمهگر اعلام شود. هرگونه اقدام بیمهگزار یا کارکنان وی به منظور مطالبه خسارت قاطع مرور زمان خواهد بود.
ماده ۲۶- نحوه حل و فصل اختلاف: هرگونه اختلاف ناشی از تفسیر و یا اجرای این بیمهنامه، در صورتی که از طریق مذاکره حل وفصل نشود به داور مرضیالطرفین ارجاع خواهد شد و رأی داور مزبور قطعی و برای طرفین لازمالاتباع است. در صورتی که طرفین در مورد انتخاب داور مرضیالطرفین به توافق نرسند موضوع به هیأت داوری ارجاع و به ترتیب زیر عمل خواهد شد:
هر یک از طرفین یک نفر داور اختصاصی تعیین و به طرف دیگر معرفی مینماید.
داوران اختصاصی قبل از بحث درباره موضوع مورد اختلاف به اتفاق، داور دیگری را به عنوان سرداور انتخاب خواهند نمود.
رأی هیأت داوری با اکثریت آرا، معتبر و برای طرفین لازمالاتباع خواهد بود.
در صورتی که هر یک از طرفین تا ۳۰ روز بعد از انتخاب و معرفی داور طرف مقابل، داور اختصاصی خود را تعیین نکند و یا داوران اختصاصی تا ۳۰ روز در مورد تعیین سرداور به توافق نرسند هر یک از طرفین میتوانند حسب مورد از دادگاه ذیصلاح درخواست تعیین داور یا سرداور بنماید.
ماده ۲۷- موارد پیشبینی نشده: در مواردی که در این بیمهنامه ذکر نشده است بر اساس قانون بیمه، عرف بیمه و سایر قوانین جاری کشور جمهوری اسلامی ایران عمل خواهد شد.