صنعت بیمه بعد از پاندمی کرونا
صورتهای مالی منتشر شده در کدال گویای این است که در دوران کرونا که تقریبا از اواخر سال 1398 شروع شده و خصوصا در سال 1399 و نیمه اول سال 1400 حق بیمه ناخالص رشد چندان نداشته و نسبت به دوره های قبل از رشد کمتر برخوردار است اطلاعات مندرج در کدال نشان می دهد که حق بیمه ناخالص در هر دو بخش بیمه های زندگی و غیر زندگی افزایش و یا رشد چندانی نداشته و حتی در رشته زندگی در برخی از شرکتها به طور متوسط کاهش داشته است.
گزارش کدال نشان می دهد که در دوران کرونا تقاضا برای خرید زندگی در برخی از شرکتها کاهش داشته است. همچنین به دنبال کاهش قیمتهای سهام و بازار سرمایه برخی گزینه های دیگر سرمایه گذاری جذابیت بیشتری داشته است.
با محدویتهای که کرونا برای بخشهای مختلف فعالیتهای اقتصادی ایجاد کرد از دست دادن کار باعث شده خرید بیمه نامه عمر یا پرداخت حق بیمه از رشد کمتری برخوردار گردد و در واقع حق بیمه پرداختی افراد کاهش داشته.
از سوی دیگر روندها در بخش بیمه های غیر زندگی نیز در شرکتهای مختلف متفاوت است مثلا حق بیمه بدنه خودرو به دلیل محدودیتهای سفر و یا خرید و فروش خودرو کاهش داشته است و یا حتی در خصوص بیمه های حوادث و مسافرتی به شدت کاهش چشمگیری مشاهده میشود .
همچنین در بخش خسارت به طور کلی روند پرداخت خسارات در بین بخشهای بیمه های زندگی و غیر زندگی متفاوت است برآوردها در بین شرکتها نشان از افزایش خسارت در بخشهای بیمه های زندگی است لیکن در بخش بیمه های غیر زندگی کاهش داشته است البته با این حال تفاوت بسیار زیادی بین شرکتهای مختلف وجود دارد. همه گیری کرونا در پرداخت خسارات بیمه ها در بخش غیر زندگی موثر بوده است مثلا در بخش بیمه های مسافرتی کاهش چشمگیر داشته یا در بخش خسارات ثالث در برخی شرکتها کاهش داشته است که عمدتا به دلیل کاهش استفاده از خودرو به دلیل محدودیتهای کرونایی به وجود آمده است.
در بخش سرمایه گذاریهای شرکتها می توان گفت تخصیص دارایی های بیمه گذاران به رغم اثر بحران کرونا بر بازارهای مالی تغییرات چندانی نداشته و عمده سرمایه گذاریهای انجام شده علیرغم کاهش چشمگیر بازار سرمایه در این بازار پول (سپرده های بانکی) انجام گردیده است گرچه ترکیب سرمایه گذاریها انجام شده در بین شرکتها متفاوت است البته از طرفی کاهش بازدهی در بازار سرمایه در برخی شرکتها چالش ایجاد کرده است به ویژه در بخشهای بیمه های زندگی که بازدهی تضمین دارند که به نظر شرکتها می بایست تا توجه به نرخ بازدهی به بازارهای دیگر توجه نمایند و بخشی از منابع را به سایر بخش ها سوق دهند براساس گزارش شرکتها در سال 1399 شاهد افزایش در بازدهی سرمایه گذاری در اکثر شرکتها بوده لیکن به احتمال زیاد این افزایش بازده در سال 1400 به دلیل وضعیت بازار سرمایه نخواهیم داشت.
با گسترش واکسیناسیون کرونا و تقریبا کاهش برخی از محدودیتها در برخی از مشاغل بهبود اقتصادی حاصل شده اما هنوز کرونا تمام نشده است و این ویروس ممکن است برای سال آینده نیز ادامه داشته باشد. اما امیدها بدان سمت است که انتظار رشد اقتصادی بیشتر در سال آینده است. اما این رشد به این بستگی دارد که تا چه اندازه سرمایه گذاریهای خود را روی افراد و فناوریهای جدید انجام داده و برنامه ریزی کرده و مدیریت کرده باشیم.
شرکتهای بیمه باید برای سال 1401 آماده شوند که با تاثیراتی که کرونا بر اقتصاد جهان از جمله کشورمان گذاشت ،انتظار مشتریان را برآورده کنند. انتظار میرود تقاضا برای بیمه در کشور در حال رشد باشد اما چالشهایی که ممکن است بیمه گذاران با آن مواجه باشند مانند مشکلات اقتصادی، تورم و نگرانیهای آینده و … وجود دارد.
شرکت ها باید به دنبال انعطاف برای بازگشت و ایجاد بازارهای جذاب برای مشتریان در یک بازار بسیار رقابتی باشند به طوری که بر فناوریهای اطلاعات، بهبود تجربه مشتریان از طریق ساده کردن فرآیندها گسترش اهمیت سایبری و ……تمرکز کنند شرکتها باید در تقویت اعتماد خود بین مشتریان، سهامداران و ……اقداماتی را در نظر داشته باشند و از طریق ارتقای شفافیت در جمع آوری داده های شخصی مشتریان اقدام کنند.
به هر حال با عدم قطعیتهایی که در مورد پاندمی کرونا وجود دارد به نظر می رسد که عوامل رشد و بهبودی در مسیر صنعت بیمه برای سال آینده وجود خواهد داشت. از جمله وجود بازارهای جدید،شرکت های جدید و نوظهور، امید به بهبودی در فعالیتهای اقتصادی، احتمال افزایش تقاضا برای برخی از رشته های بیمه ای مانند درمان و حوادث مسافرتی، افزایش قیمت های دارایی های شرکتها و اشخاص حقیقی ناشی از تورم موجود ، اقدامات برخی شرکتها در ایجاد فناوری اطلاعات و ارائه محصولات جدید و ……..
اما علیرغم وجود عدم قطعیتهای پاندمی کرونا و مشکلات ناشی از فعالیت اقتصادی و سیاسی حاکم بر کشور، صنعت بیمه در مسیر ریکاوری قرار گرفته است.
عامل کلیدی دیگری که باعث بهبود صنعت بیمه خواهد شد رشد بازارهای نوظهور و ایجاد شرکتهای جدیدالتاسیس خواهد بود.
سخن آخر اینکه پاندمی باعث شد که الگوهای داد و ستد تغییر کند و عمدتا به شکل آنلاین انجام گردد. بنابراین صنعت بیمه و شرکتهای بیمه می بایست برای تمامی فعالیتهای خود با مشتریان تعاملات دیجیتال ارائه دهند تا در رقابت عقب نمانند.