همراهی 18 ساله فناوران با صنعت بیمه
به گزارش ریسک نیوز با تمامی فراز و فرودهای اقتصادی که در همه این سالها کشور با آن روبهرو بودهاست، شرکت فناوران اطلاعات خبره، بزرگترین مجموعه فناوری اطلاعات در صنعت بیمه و پیشرو در ارائهی راهکارهای نرمافزاری، هجدهمین سال فعالیت خود را پشت سر میگذارد. به همین مناسبت، با رئیس هیات مدیره شرکت فناوران اطلاعات خبره،یوسف قلاتی، گفتگویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
* با نگاهی به گذشته مهمترین دستاوردها و پیشرفتهایتان که به نوعی سازندهتر بوده یا برنامههایی که در چند سال اخیر در اولویت قرار داشتهاند، ارائه بفرمایید.
18 سال از آغاز فعالیت فناوران میگذرد. در این مدت، خوشبختانه توانستهایم پروژههای بزرگی را در حوزة بهکارگیری فناوری اطلاعات در صنعت بیمه به انجام برسانیم و در حال حاضر، مجموعه راهکارهای نرمافزاری فناوران در بیش از 22 شرکت بیمهای در حال بهرهبرداری است. اگر بخواهم در یک جمله بزرگترین دستاورد و رهاورد فناوران را در طول این سالها برای صنعت بیمه بیان کنم، علاوه بر اتوماسیون عملیات بیمهگری در حوزههای صدور، خسارت، مالی و اتکایی در کلیه رشتهها از طریق ارائه محصولات مختلف، باید بگویم که «شفافیت برای صنعت بیمه» بزرگترین دستاورد ما بوده است.
*منظور و تعریفتان از شفافیت چیست و برای این کار آیا شاخصهای ویژهای تعریف کردهاید؟
امروز نزدیک به 50 درصد عملیات بیمهگری صنعت بیمه از طریق نرمافزار فناوران انجام میشود. سالانه به بیش از 40 میلیون نفر از آحاد جامعه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم خدمترسانی میکنیم و حدود 20 میلیون بیمهنامه و 12 میلیون حوالة خسارت از طریق نرمافزار فناوران صادر میشود. این حجم از عملیات در قالب حدود 60 الی 70 میلیون تراکنش دیتابیسی روزانه در نرمافزار فناوران انجام میشود که نشان از پیچیدگی کسبوکار بیمهگری در مقایسه با سایر صنایع دارد. خوشبختانه به لطف خدا و تلاش همکاران ما در فناوران و در صنعت بیمه، این میزان از عملیات بیمهگری که عدد بسیار بزرگی محسوب میشود، در نهایت دقت و با سرعت مطلوب انجام میگردد.
در شرکتهای بیمهای که امروز از نرمافزار فناوران استفاده میکنند، بروز حتی کمترین مغایرت بین واحدهای مختلف فنی، مالی و اتکایی قابل پذیرش نیست. این نشان میدهد که فناوران توانسته است در تمام بخش ها کاملاً هماهنگ عمل کند و آمارهای عملکردی دقیق و شفاف نتیجة عملکرد فناوران برای صنعت بیمه بودهاست.
* شرکت فناوران چقدر توانسته نقش راهبری را در حوزة فناوری اطلاعات در صنعت بیمه به درستی ایفا کند؟
فکر می کنم استانداردسازی روشها در صنعت بیمه مهمترین کاری بوده است که فناوران به خوبی توانسته انجام دهد. بهعبارت دیگر، وقتی قاعدههای کسبوکاری 80% شرکتهای بیمه در نرمافزارهای فناروان پیاده سازی شده و حتی سایر شرکتها به این قواعد بهعنوان یک الگو نگاه میکنند، باید گفت ما با عصاره «مدلبیمهی ایرانی» روبرو هستیم. نکتة مهم دیگر اینکه فارغ از برخی تفاوت دیدگاهها در شیوه پیادهسازی، فلسفهی ارتقای یکپارچگی درونصنعتی و بینصنعتی کاملا مورد حمایت و ترغیب فناوران بوده است و همیشه همراه بیمه مرکزی بودهایم و قدم به قدم با نهاد ناظر جلو آمدهایم و اگر امروز سامانة سنهاب به یک سامانة تأثیرگذار در صنعت بیمه تبدیل شده با افتخار میگوییم که فناوران در این موفقیت سنهاب نقش بسزایی داشتهاست.
* علاوه بر بیمة مرکزی که به عنوان یکی از ذینفعان مهم مطرح است، شرکتهای بیمه نیز ذینفع اصلی شما هستند؛ یعنی این سه نهاد (فناوران، شرکت های بیمهای که با فناوران کار میکنند و بیمه مرکزی) مثلثی را شکل میدهند که در واقع پایههای اصلی اکوسیستم فناوری در صنعت بیمه است. لطفاً در مورد ارتباطات و تعاملات ذیل این زیست بوم بیشتر توضیح دهید.
هیچ کس نمیتواند ادعا کند که میتواند به تنهایی اقدامی انجام دهد. طبیعتاً اگر فناوران توانسته در صنعت بیمه اقدامات بزرگی انجام دهد در سایة اعتماد و همیاری و همکاری بسیار نزدیک صنعت بیمه بوده است؛ یعنی طی سالیان گذشته با کمک تمامی اساتید و بزرگانی که در صنعت بیمه در حوزههای مدیریتی و کارشناسی حضور دارند، توانستهایم محصولمان را پیش ببریم. از طرف دیگر در صنعت بیمه همیشه این بحث را تکرار میکنیم که به یکپارچگی درونصنعتی و بینصنعتی نیاز داریم. برای ایجاد یکپارچگی درونصنعتی، یکی از اضلاع مهم بیمة مرکزی است. در واقع اگر بیمة مرکزی حضور نداشت و سامانة سنهاب ایجاد نمیشد بسیاری از تعاملاتی که بین صنعت بیمه به ویژه در رشتههای حساسی چون اتومبیل وجود دارد، امکانپذیر نمیشد. همچنین بیمة مرکزی ارتباط ما با سازمانهای بیرونی از جمله ثبت احوال، نیروی انتظامی، راهداری، مراکز درمانی و ... را ایجاد میکند. در واقع این سه ضلع در کنار هم توانستهاند در حوزه فناوری اطلاعات صنعت بیمه کارهای بزرگی را انجام دهند.
*بخش عمدهای از رضایت و انتظارات مشتریانِ شرکتهای بیمه اعم از بیمهگذار خرد یا کلان، در گروِ عملکرد شماست. نظرتان در این باره چیست؟
حق با شماست. ما باید کاری کنیم تا مشتریان محصولات بیمهای را در متن زندگی خود احساس کنند. فناوران برای اینکه بتواند پاسخگوی این نیاز باشد طبیعتاً باید به محصولی با مرزهای باز تبدیل شود. باید پنلهایی در اختیار مشتریان قرار گیرد تا بتوانند به نیازمندیهای خود دست پیدا کنند؛ مثلا از طریق ایجاد باشگاه مشتریان در شرکتهای بیمه.
رسالت فناوران، با توجه به حجم گسترده نیازمندیهای کسبوکاری که در صنعت بیمه وجود دارد، هموراه حضور در اقلیم ارائه زیرساخت بوده و بهمنظور توسعهی کانالهای جدید، فناوران انواع و اقسام APIها را ایجاد کرده است و خدمات متنوعی را از طریق آنها ارائه میدهد. بدیهی است که شرکتهای بیمه و سایر بازیگران زیستبوم باید بتوانند از طریق بهکارگیری و فراخوانی واسط کاربری توسعه نرمافزار، سرویس را به نزد مشتری ببرند و شاهد ارتقای تعامل دیجیتال بیمهگذار و بیمهگر باشیم و این، یکی از اساسیترین انتظارات کاربران نهایی است که انشالله با همیاری شرکتهای بیمه و سایر بازیگران، این همافزایی محقق شود.
* یکی از چالشهای فعلی آن است که شرکتهای بیمه چندان از حاکمیت سرویس برخوردار نیستند؛ برای یک تغییر کوچک باید مدت زیادی در صف بایستند. آیا شما به این اعتقاد دارید که شرکتهای بیمه ساختار تشکیلاتی و فنی بخش فناوری اطلاعات خود را به اندازه لازم قوت نبخشیدهاند تا بتوانند بستر لازم برای حاکمیت بر سرویسهای خود را به دست بیاورند؟ مثلا لایه واسطی طراحی کنند و از طریق APIیی که شما در اختیار آنها قرار می دهید بتوانند طراحی محصولات خود را خود بر عهده بگیرند و به تعبیری فقط پلتفرم را در اختیارشان قرار دهید.
دیدگاه شما درست است. امروز اوضاع خیلی بد نیست. خوشبختانه شرکتهای بیمه امروز به ضرورت و جذابیت این قضیه پی بردهاند. امروز شرکتی داریم که برای فروش بیمهنامة عمر و سرمایهگذاری، خود بر اساس زیرساخت فناوران یک اپلیکیشن در قالب باشگاه مشتریان راهاندازی کردهاست یا شرکتهایی داریم که برای جمعآوری مدارک خسارت درمان، اپلیکیشنهایی طراحی کردهاند و در نهایت این اپلیکیشنها از طریق API به فناوران متصل هستند یا برخی شرکتها برای فروش بیمة شخص ثالث (با لحاظ منافع و بحث شراکت با شبکة فروش) در رشتههای اتومبیل و مسافرتی و حوادث و آتشسوزی و عمر و سرمایهگذاری محصولات و اپلیکیشنهای خاص خود را طراحی و استفاده میکنند. خوشبختانه امروز شرایط مانند دو سال قبل نیست و شرکتها حرکتهای بزرگی در این راستا آغاز کردهاند.
* لطفاً به مهمترین محصولاتتان طی این چند سال اشاره کنید.
برای اینکه در این حوزه به مشتریانمان بهتر از گذشته سرویس ارائه کنیم در حوزة API اقدامات خوبی انجام دادهایم. در حوزة دیتا منابع بسیار ارزشمندی از دیتای 18 سال فعالیت شرکتهای طرف قرارداد در دیتاوِرهاوسهای فناوران وجود دارد که در تمام حوزههای بیمهگری و مالی در اختیار شرکتهای بیمه و علاقهمندان به حوزة تحلیل قرار گرفته است. غیر از اینها سعی کردیم سبد محصولاتمان را توسعه ببخشیم. در چند سال اخیر، همانطور که در نشست راهبردی فناوران و صنعت بیمه در سال 97 وعده داده بودیم، توانستیم نسل جدید بیمههای زندگی و محصول بیمههای مستمری را ارائه کنیم که خوشبختانه در برخی شرکتهای بیمه عملیاتی شده است. پنجره واحد صدور معرفینامة آنلاین درمان که اصطلاحاً به آن «ماد» گفته میشود در بیش از 12 هزار مرکز درمانی فعال است. ماهانه بیش از 600 هزار معرفینامه از طریق «ماد» صادر میشود و توانسته است تاثیر بسزایی در رضایت بیمهشدگان درمان داشته باشد و علیالخصوص در این دوران کرونا نیاز به این محصول کاملا جدی بود. ما توانستیم طی یک الی دو سال گذشته نرمافزارهای بسیار قدرتمندی در حوزة اتکایی (قبولی و واگذاری) به شرکتهای طرف قراردادمان ارائه کنیم و سهمی در افزایش تابآوری اقتصادی صنعت بیمه کشور علیالخصوص در شرایط تحریم داشته باشیم.
ضمن این که در سه سال گذشته در راستای توسعة ارتباط با سامانة سنهاب، قدمهای بزرگی در حوزههایی مثل عمر، اتومبیل، آتشسوزی، باربری و متصدیان حمل و نقل برداشتیم و خوشبختانه توانستیم با بیمة مرکزی ارتباطمان را وسیعتر کنیم.
یکی دیگر از اقدامات ما راهاندازی وبسایت فروش و تمدید بیمههای شخص ثالث است. در این وب سایت منافع شبکه فروش به صورت کامل در نظرگرفته شده و لحاظ شده است که با گسترش بهرهبرداری، ادراک بیمهگذاران در خصوص خدمات الکترونیکی بیمه را بهشدت ارتقا خواهد بخشید.
* در طراحی محصولاتتان چقدر نیازسنجی میکنید و در تعامل با شرکتهای بیمه به آن محصول مورد نظر دست مییابید.
نیازسنجی به دو صورت انجام میشود؛ یکی R&D که در حوزة کسبوکار با نگاه به محصولات خارجی انجام میدهیم و دیگری نیازسنجی از شرکتهای بیمه است. با توجه به تجربه و برداشتی که از محصولات خارجی داریم پیشنهاد کسبوکاری خود را به صنعت بیمه ارائه میکنیم و با کمک همکاران شرکتهای بیمه، پیشنهادات را چکشکاری میکنیم و توسعه میدهیم تا در نهایت ما و ذینفعان صنعت بیمه به یک داستان مشترک از نیازمندی برسیم که مورد توافق هر دو طرف باشد. در این صورت است که شروع به تولید و ارائة محصول به شرکتهای بیمه میکنیم. در واقع از شرکتهای بیمه نیازسنجی میکنیم و در کنار آن نگاهمان به محصولات خارجی است تا محصولات استانداردی ارائه کنیم.
* فناوران چقدر توانسته است بر بستر آینده پژوهی، نیازهای آیندة صنعت بیمه را پیشبینی و به آن سمت حرکت کند.
اجازه دهید برای پاسخ به این سؤال به برنامههای در دست اقدام فناوران اشاره کنم و از طرفی بگویم که طی یک الی دو سال آینده چه برنامههایی داریم. امروز پروژة بزرگی در دست اقدام داریم که معماری فناوران در این پروژه در حال تغییرات گسترده است. این تغییرات باعث میشود تا فناوران به زودی، همة امکانات محصول بیمهگری خود را بهصورت امن، خارج از قالب سیستم جامع در اختیار شرکتهای بیمه و توسعهدهندگان دیگر قرار دهد و نقش فناوران در آیندۀ نزدیک ارائهدهنده زیرساختهای بیمهگری خواهد بود. بر اساس این زیرساخت شرکتهای بیمه و توسعهدهندگان نرم افزار خواهند توانست محصولات خود را ایجاد و به بازار عرضه نمایند. این یکی از مهمترین روندهایی است که امکان مشارکت شرکتهای بیمه در توسعه نرمافزار را بیشتر میکند و برای برخی درخواستها دیگر نیاز نیست موضوع را به فناوران ارجاع دهند و خود شرکتهای بیمه خواهند توانست آنرا پیاده کنند.
* در اینجا بحث اینشورتکها به عنوان یکی از ذینفعان مهم شما مطرح میشود. در مورد اینشورتکها چه نگرش و برنامه هایی دارید؟
من یک قدم جلوتر میروم؛ امروز شرکتهای بیمة جدیدی در حال تأسیس هستند که شعارشان بیمهگری دیجیتال است. چه برای اینشورتکها و چه برای شرکتهای بیمهای که با این شعار وارد صنعت بیمه میشوند در حال ارائة زیرساختی هستیم که دوستان بر اساس آن میتوانند هر آنچه میخواهند به شکل دیجیتال انجام دهند و بر اساس آن زیرساخت پیادهسازی کنند. به این ترتیب مرزهای فناوران به شکل کامل باز شده است.
* از برنامه های در دست اقدام فناوران موضوع دیگری هست که به آن اشاره کنید؟
یکی از مسائلی که طی چند سال گذشته در صنعت بیمه نسبت به آن احساس نیاز کرده بودیم مشکل ارتباط و تعامل غیرسیستمی شبکة نمایندگی با شرکتهای بیمه بود که امسال در راستای رفع آن پروژة بزرگی را آغاز کردیم. تعداد شبکة فروش روز به روز در حال افزایش است. در گذشته یک شرکت بیمه 500 الی 600 نماینده داشت؛ اما امروز سه الی چهار هزار نماینده دارد؛ با این وجود تعداد شعب شرکتهای بیمه تغییری نکرده است و این شعب مجبور هستند به تعداد شبکة فروش و نماینده و کارگزاریِ بیشتری پاسخگو باشند. طبیعتاً این روند، کار را با دشواری مواجه میکند. هم شبکة فروش از این قضیه شکایت میکند و هم شعب سرشان شلوغ میشود. این تعامل تا به امروز به صورت سنتی انجام میشد؛ اما امسال پروژهای به نام «ایجاد زیرساخت گردش کار» را در دست تهیه داریم.
زیرساخت گردش کار در تمام فعالیتهای صدور، خسارت و عملیات مالیِ دریافت و پرداخت ایجاد خواهد شد. ایجاد ساختار گردش کار در نرم افزار فناوران باعث خواهد شد تا شبکه فروش شرکتهای بیمه فرایند بهتری در تعامل با شرکت بیمه را تجربه نمایند و شرکت بیمه هم خواهد توانست در ساختار کارتابلی جدید، نظارت صددرصدی بر عملکرد شعب در رسیدگی به درخواستهای شبکه فروش داشته باشد. طبیعی است این ساختار جدید در نهایت منجر به رضایت بیمهگذاران و بیمهشدگان در رسیدگی سریعتر به درخواستهای آنها خواهد شد.
* کُرِ بانک به سپرده، تسهیلات، حسابداری، بینالمللی و ارزی تقسیمبندی میشود. حال این تقسیمبندی در کُرِ بیمه به چه شکل است؟
تقسیم بندی کلی در نرم افزار کُرِ بیمهگری شامل چهار بخش کلی صدور، خسارت، مالی و اتکایی در تمام رشتههای بیمهای می باشد.
بیمهگری یعنی تعدد بسیار زیاد قوانین. بیمهگری یعنی تعامل با انواع و اقسام قوانین کسب و کاری. امروز در نرمافزار فناوران، صدها قانون برای مدیریت کسب و کار وجود دارد؛ اما فناوران زیرساخت جدیدی ایجاد کرده است که تعریف تمام قوانین و مجوزها در آن قرار میگیرد و خارج از سورس نرمافزار انجام میشود. در نسخة جدیدی که ارائه خواهیم کرد تعریف قوانین جدید و تغییر در قوانین قبلی و بحث تغییر در سطوح مجوزها یا مباحث، با سهولت و سرعت بیشتر، حتی توسط شرکتهای بیمه قابل انجام است. از اقدامات دیگر فناوران ارائة نرمافزار به صورت کاملاً تحت وب در کمتر از یک سال آینده است.
فناوران به جد تلاش دارد تا بر توسعة زیرساخت بیمهگری متمرکز شود و امکان توسعه در حوزههای ایجاد محصولات جدید، ایجاد قوانین جدید و ... را به نحوی فراهم کند تا شرکتهای بیمه و توسعهدهندههای نرمافزار بتوانند محصولات خود را ایجاد و ارائه نمایند. سعی میکنیم نقش خود را در راستای تحول دیجیتال در صنعت بیمه به خوبی ایفا کنیم.
* انتظارتان از شرکتهای بیمه چیست؟ آیا آنها به این حد از توانایی و دانش رسیدهاند که بتوانند این امکان را در درون خود شکل دهند و همسو با شما حرکت کنند؟
امروز شاید تنها 30 درصد از شرکتهای بیمه کاملاً این آمادگی را دارند و 40 الی 50 درصد نیمه آماده هستند و تعدادی از شرکتهای بیمه هنوز برای این موضوع آمادگی ندارند. بدیهی است که باید در این خصوص اقدامات جدی توسط شرکتهای بیمه صورت بپذیرئ در غیر اینصورت عرصهی رقابت برای آنها چالشهای بیشتری را بههمراه خواهد داشت.
* برای هر کدام از این شرکتها چه برنامهای دارید؟
این زیرساخت را در اختیار شرکتهایی که کاملاً آمادگی دارند قرار میدهیم و همچنان به عنوان توسعهدهندة محصول در خدمت شرکتهای دیگر خواهیم بود.
* آیا در مورد بحث آموزش اقداماتی مثل برگزاری سمینار به صورت آنلاین و غیرآنلاین انجام دادهاید یا برنامهای در این زمینه دارید؟
برای شرکتهای بیمه در حوزة API جلسات آموزشی برگزار خواهیم کرد. مستندات خوبی هم تهیه کردهایم که در اختیارشان قرار خواهیم داد تا از APIهای فناوران استفاده کنند. در حوزة آموزش تمام قد در خدمت دوستان هستیم. یک شرکت آموزشی به نام «کارانگر» داریم تا شرکتهای بیمهای که در حوزة تکنولوژی یا کسب و کار نیاز به آموزش دارند، از خدمات آن استفاده کنند.
* آیا این مجموعة آموزشی زیر مجموعة شرکت فناوران است؟
بله، این مجموعة آموزشی زیرمجموعة شرکت فناوران است.
* برای اینکه بتوانید دادهها را تجمیع کنید چقدر به سمت بیگدیتا و هوش مصنوعی حرکت کردهاید؟
قرار نیست تمام قدمهای فناوری اطلاعات یا دیجیتالی شدن صنعت بیمه را فناوران به تنهایی بردارد. ما تمام تلاشمان را میکنیم تا زیرساخت های لازم برای این نوع توسعهها را به نحو احسن فراهم کنیم و انتظار داریم سایر توسعهدهندهها هم در کنار ما قرار گیرند؛ اما در مورد اینکه آیا صنعت بیمه و سایر توسعهدهندهها و اینشورتکها در حوزة هوش مصنوعی قدم بزرگی برداشتهاند یا نه؟ باید بگویم که متاسفانه قدم بزرگی برداشته نشده است.
** در جمعبندی صحبتهایتان، نکتهای اگر مانده بفرمایید
امروز که در هجدهمین سالگرد تأسیس فناوران هستیم باید بگویم که بزرگترین سرمایة فناوران اعتماد صنعت بیمه در طول این سالیان به ما است؛ در فناوران یک شعار داریم که از صمیم قلب به آن معتقدیم و آن اینکه سربلند و سپاسگزار از اعتماد دوستان هستیم. در پایان امیدوارم همانطور که فناوران قدمهای بزرگی برای ایجاد ساخت فناوری اطلاعات در صنعت بیمه برمیدارد دوستان در حوزة اینشورتک و توسعة محصول هم قدمهای بزرگی برای ایجاد نوآوریها و محصولات جدید در صنعت بیمه بر پایة زیرساختی که به آنها ارائه میدهیم، بردارند. ما در دورة هیجانانگیزی زندگی میکنیم و امیدوارم بتوانیم با گذار به بیمهگری دیجیتال، از این دوره سربلند بیرون بیاییم.